Historielagets hus

Notodden Historielag fikk sitt eget hus i 1982, da Norsk Hydro overlot Industrigata 6 til Notodden kommune. Kommunen fikk det med forbehold om at historielaget skulle drive det. Den ene leiligheten var intakt, spesielt kjøkkeninteriøret var slik det hadde vært siden huset ble bygd. Den andre leiligheten var modernisert, i likhet med de fleste andre leilighetene i Grønnbyen.

Dørene ble åpnet i 1983, men i starten var bruken av huset heller liten. Museumsleiligheten måtte fylles med møbler og interiør ellers, i tråd med slik en arbeiderfamilie bodde og hadde det rundt 1910-1920. Dugnadsinnsatsen var stor, og givergleden likedan hos byens befolkning, så det ble etter hvert en fullt møblert og tidsriktig leilighet.

I 1988 tok laget over ansvaret for driften av huset. Arbeidermuseet (leiligheten) ble offisielt åpnet i forbindelse med lagets årsmøte 15. mars 1988.

Notodden kommune står fremdeles som eier av huset, og har det overordnede ansvaret for vedlikeholdet av selve huset.

Huset har blitt brukt ganske mye gjennom årene. Det har vært åpent hus på tirsdager i veldig mange år, og tidligere var det også åpent på lørdager.

Bilde innefra huset, der noen av medlemmene er samlet. (Oktober 2007)

Huset er åpent hver tirsdag fra 18.00-21.00, og alle som har lyst er hjertelig velkomne innom!

Grønnbyen ble bygget som arbeiderboliger i årene 1907-1911 av Norsk Hydro. Standarden var utrolig høy til å være arbeiderboliger, og ble selvsagt et populært sted å bo for Hydro-arbeiderne.